ToP programma


ToP staat voor Transmurale Ontwikkelingsondersteuning voor Prematuur geboren kinderen en hun ouders. Het ToP programma is bedoeld om ouders en kind te helpen na hun moeilijke start en om de ontwikkeling van het te vroeg geboren kind na thuiskomst te ondersteunen.

Algemeen

Het ToP programma wordt ingezet bij baby’s die geboren zijn vóór 32 weken zwangerschap en/of een geboortegewicht hebben onder de 1500 gram. Dit Top programma is opgezet en de uitvoering wordt gecoördineerd vanuit het Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (ToP-EOP), vanuit het AMC in Amsterdam. Het Expertisecentrum werd opgericht om de ontwikkeling van het prematuur geboren kind en het welzijn van de vroeggeborene en zijn/haar ouders na ontslag uit het ziekenhuis te bevorderen.

Hoe werkt dit programma?

Als speciaal hiervoor opgeleide kinderfysiotherapeut kom ik in de eerste periode na de ziekenhuisopname aan huis. Ik kijk samen met jullie als ouders naar het gedrag van je kindje: Waar is je kind aan toe, wat kan het al zelf, waar heeft hij of zij hulp bij nodig en hoe kunnen jullie als ouders die ondersteuning geven?

Als ouders zijn jullie de belangrijkste personen in het leven van je pasgeboren kindje. In het ziekenhuis wordt de band tussen de ouders en hun baby al vroeg gestimuleerd. Lijfelijk contact en het begrijpen van de lichaamstaal van je kindje spelen daarbij een belangrijke rol. Door huid op huid contact kan je baby zich op een ontspannen manier hechten aan je geur, hartritme, stem en bewegingen. Een vroeggeborene kan door zijn of haar gedrag al laten weten, waar hij of zij zich prettig bij voelt en hoe hij of zij het liefst gesteund of getroost wil worden. Je baby doet ook allerlei pogingen om grip te krijgen op wat er gebeurt, bijvoorbeeld door te zuigen, iets vast te grijpen, of door steun te zoeken met de voetjes. Als je verteld wordt, hoe je daarbij je baby kunt helpen, geeft dat (voor beiden) veel voldoening en plezier.

Veel ouders hebben het gevoel dat zij hun kind na thuiskomst opnieuw moeten leren kennen. Dat is niet zo vreemd, want een vroeggeboren baby moet zich nog aanpassen aan de thuisomgeving. Nu je baby zich op temperatuur kan houden, voldoende drinkt en groeit, is hij of zij bovendien meer gericht op de omgeving. Je baby zoekt naar de balans tussen zijn of haar behoefte aan geborgenheid en het ontdekken van de wereld om zich heen.

Verluieren, voeden, knuffelen, spelen, of wandelen in de wandelwagen zijn gewone dagelijkse bezigheden. Maar soms kunnen die gewone dingen vroeggeboren kinderen meer informatie geven, dan ze op dat moment aankunnen. Het komt dan ook voor dat vroeggeboren baby’s sneller schrikken of moeilijker te troosten zijn dan op tijd geboren baby’s. Het is ook mogelijk dat zij meer moeite hebben om contact te maken, of om hun aandacht vast te houden. Ouders van een vroeggeboren kind zijn vaak moe of gestresst na de vroeggeboorte van hun baby en alles wat dat met zich meebracht. Dan kan het onvoorspelbare gedrag van hun baby veel extra energie kosten. ToP steunt daarom de ouders in de thuissituatie: om de signalen van de baby te leren (her)kennen en er op een positieve manier op in te spelen.